След природния газ Путин спря и руския петрол

Време за прочитане:1 Минути, 10 Секунди

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ, с който забранява доставката на петрол и петролни продукти на страните, които налагат ценови таван на руския петрол, предадоха световните агенции.

Мярката ще влезе в сила от 1 февруари за срок от пет месеца, до 1 юли.

Ограничаването на цените, което някои западни страни обмислят, „би било абсолютно глупаво решение“, заяви Путин на Източния икономически форум в тихоокеанския пристанищен град Владивосток.

„Ние няма да доставяме нищо, ако това противоречи на нашите интереси, в този случай на икономическите“, каза той. „Никакъв газ, никакъв петрол, никакви въглища, никакъв мазут, нищо.“

„Онези, които се опитват да ни наложат нещо, днес не са в състояние да ни диктуват волята си“, каза Путин.
„Те трябва да се вразумят.“

Посочвайки повишаването на цените на енергията в Европа в навечерието на зимата, Путин настоя, че Русия няма да доставя нищо извън съществуващите договори и заяви, че Русия ще спазва договорните си задължения, като изрази надежда, че и други държави ще направят същото.

Доставките на руски петрол и петролни продукти за страните, които са въвели ценови таван, ще бъде възможно само на основата на специално решение на президента на Русия, се казва още в указа, който бе публикуван днес.

Руското министерство на енергетиката ще следи как се изпълнява нормативния акт.

В началото на декември ЕС, Г 7 и Австралия установиха таван на цената на руския петрола, който ще е 60 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
13
Сподели