След предотвратения опит за преврат в Германия, се очакват още арести

Време за прочитане:2 Минути, 27 Секунди

Германските власти очакват в идните дни още арести и акции във връзка с крайнодясната група, която според прокуратурата е подготвяла насилствено събаряне на държавния ред в Германия, предаде Ройтерс.

“Моят опит показва, че обикновено има втора вълна арести”, заяви днес вътрешният министър на провинция Тюрингия Георг Майер за “Дойчландфунк”.

Той описа като безпрецедентна в съвременната история на Германия полицейската акция, при която вчера бяха задържани 25 членове и поддръжници на групата.

Началникът на федералната полиция Холгер Мюнх каза за А Ер Де , че заподозрените по случая са вече 54, а броят им може да нарасне.

По думите му при вчерашните обиски органите на реда са открили оборудване, включващо защитни жилетки, арбалети, огнестрелни оръжия и боеприпаси, а също планове за създаване на “командване за защита на родината” и доказателства за набиране на хора.

“Имаме опасна смес от хора, които следват ирационални убеждения, някои разполагащи с доста пари, други притежаващи оръжия и план да извършат нападения и да разширят своите структури”, заяви той.

Федералната прокуратура обвинява 54 жени и мъже, че са основали терористично обединение, за да премахнат сегашния конституционен ред в Германия и да създадат държава по примера на Германския райх от 1871 година. Групата все пак не е успяла да стигне твърде далеч в подготовката за тази цел.

Те обаче са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да извадят от строя електроснабдителната мрежа в Германия, за да предизвикат ситуация, подобна на гражданска война, както и да свалят правителството, за да поемат властта. Още преди момента на „завземането“ е трябвало да бъде сформиран и екип от министри. Водещи следователи определят вчерашната акция срещу групировката като уникална: „По своя обхват тя надхвърля всичко познато досега“.

Значителна част от групата се е състояла от бивши войници от Бундесвера и от Националната народна армия на ГДР – тоест от мъже със специално военно обучение. Обединението се смята за особено опасно. Наред с войници от антитерористичната част на федералната полиция GSG-9, в задържането на обвиняемите взели участие и служители от много специални подразделения на германските провинции. Следователите разполагали с предварителна информация за наличието на голямо количество оръжие у обвиняемите.

По данни на ARD и SWR централна фигура в групировката e 71-годишният принц Хайнрих XIII Ройс, потомък на стар благороднически род от днешна Тюрингия. Той от години публично отстоява тези, базирани на идеологията на т.нар. „Граждани на райха“.

В плановете на заговорниците са влизали и убийства. Обсъждани били и преговори с чужди правителства, без да се посочват към момента публично кои.

Една от арестуваните е руска гражданка. Подозира се, че тя е посредничила в преговори между лидера на групата и представители на руската държава. За момента обаче няма съобщение за руски официални лица, подкрепяли заговора.

Федералната прокуратура заяви, че групата е планирала насилствен преврат от ноември 2021 г.

Германия е силно чувствителна към крайнодесния екстремизъм поради своето нацистко минало и многократните актове на насилие, извършвани от неонацисти през последните години, включително убийството на регионален политик и смъртоносната атака срещу синагога през 2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели