След оказан натиск, румънският министър на отбраната подаде оставка

Време за прочитане:1 Минути, 34 Секунди

Румънският министър на отбраната Василе Дънку подаде оставка в понеделник, заявявайки, че не може да си сътрудничи с президента на страната, на фона на натиск седмици след като каза, че единственият шанс на Украйна да сложи край на войната е да преговаря с Русия, предаде “Ройтерс”.

“Тази сутрин подадох оставката си като министър на националната отбрана на министър-председателя на Румъния Николае Чука”, написа Дънку на страницата си във Фейсбук.

Той прилага и текста на оставката, изпратена до премиера, в която говори за “невъзможност за сътрудничество” с президента Клаус Йоханис.

“Моят жест (оставка) идва, тъй като е невъзможно да си сътруднича с румънския президент, главнокомандващ на армията”, каза Дънку в изявление.

“Мотивирам жеста си през перспективата за невъзможност за сътрудничество с президента на Румъния, който е върховен главнокомандващ на армията. Смятам за необходимо да се оттегля от тази позиция, за да не накърня по никакъв начин процесите на вземане на решения и програмите, които изискват плавност в цялата верига на командване, и за да не блокирам редица проекти, които са абсолютно необходими за оптималното функциониране на министерството на националната отбрана и румънската армия“, посочва Василе Дънку.

“Уважавам решението на Василе Дънку и му благодаря за дейността му в Министерството на националната отбрана. Вече имах дискусия с премиера Чука и го помолих да поеме временно министерството, защото Румъния има задължението да осигури стабилност на източния фланг на НАТО”, написа Чолаку на страницата си във “Фейсбук”.

На фона на тези събития и на навлизането на войната в Украйна в нова фаза утре държавният глава свиква Върховния съвет за национална сигурност.

Държавата – членка на Европейския съюз и НАТО, има обща граница от 650 километра с Украйна, разполага с американска система за противоракетна отбрана и от тази година има постоянна бойна група на алианса, разположена на нейна територия.

Около 2.65 милиона украинци са избягали в Европа през Румъния през осемте месеца от началото на войната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели