След мобилизацията рейтингът на Владимир Путин се срина

Време за прочитане:1 Минути, 19 Секунди

Първата мобилизация от 1941 г. насам, която накара стотици хиляди руснаци най-после да осъзнаят, че са във война, и принуди над 200 000 души да избягат от Русия само за седмица, нанесе огромна щета върху рейтинга на президента Владимир Путин.

Според последното проучване на Levada Center одобрението за руския лидер е спаднало драстично.

След като руският лидер обяви мобилизацията, нивото на одобрение на дейността на руския президент Владимир Путин през септември претърпя втория най-голям спад за 23-те години, през които той е на поста – от почти рекордните 83% до 77%. Това показа социологическо проучване, проведено от “Левада център” /обявена в Русия за “чуждестранен агент”/ в периода 22-28 септември 2022 г.

Повече – с 9 процентни пункта – рейтингът на Путин е падал досега само веднъж – през лятото на 2018 г., когато президентът, противно на обещанието си в началото на кариерата си, вдигна възрастта за пенсиониране, обяснява Moscow Times. Неодобрението на Путин се е увеличило от 15% до 21%.

Делът на гражданите, които смятат, че нещата в страната “вървят в правилната посока”, е паднал от 67% на 60% – също рекорд след пенсионната реформа. Данните показват, че руснаците хвърлят вината за случващото се върху Кремъл. Нивото на одобрение на губернаторите спадна съвсем леко  – от 69% на 67%.

Мобилизацията провокира протести, които обаче засега изглеждат „много по-малки от тълпите, които послушно се отправят към клането“, отбелязва политическият анализатор Абас Галямов. Той обаче смята, че митингите в Дагестан, Якутия и други градове са само загрявка: повечето хора се нуждаят от време, за да осъзнаят какво се случва, и да вземат решение какво да правят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели