След заплахата от Китай, Тайван отговори: Няма да се откажем от суверенитета си

Време за прочитане:1 Минути, 11 Секунди

Тайван няма да се откаже от суверенитета си и няма да прави компромис по въпросите на свободата и демокрацията, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на тайванското президентство.

Народът на Тайван решително се противопоставя на идеята на Пекин по отношение на Тайван да бъде приложена идеята за “една държава, две системи”, се казва още в изявлението.

Тайванското президентство заяви това непосредствено след като китайският президент Си Цзинпин заяви в речта, с която откри националния конгрес на Китайската комунистическа партия, че китайският народ е този, който следва да реши тайванския въпрос, и че Китай никога няма да се откаже от правото си да прибегне до сила при решаването на този въпрос.

Съхраняването на мира и стабилността в Тайванския проток и региона е обща отговорност на двете страни и да се срещаме на бойното поле не е опция, се подчертава в изявлението.

Китай разглежда демократичната островна република като част от Народната република и заплашва да завладее. За разлика от тях, 23-те милиона тайванци отдавна се смятат за независими.

След спорните си предложения за прекратяване на войната в Украйна, американският милиардер и главен изпълнителен директор на „Tesla“ Илон Мъск, предизвика вълнение с нови идеи за разрешаване на конфликта в Тайван. 

Правителството в Тайпе нарече предложението му да превърне Тайван в “специален административен регион” под китайско управление “неприемлив”.

В интервюто Мъск нарече конфликта около Тайван неизбежен и показа загрижеността си, че световната икономика ще претърпи тежък удар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели