Скандал: Китай с тежко обвинение срещу Чехия

Време за прочитане:1 Минути, 45 Секунди

Посещението на чешката делегация в Тайван, оглавявана от сенатор Иржи Драгош, сериозно нарушава държавния суверенитет и териториалната цялост на Китай, се казва в изявление, публикувано на сайта на китайското посолство в Чешката република.

„Този ​​ход е явна подкрепа за сепаратистките сили, защитаващи „независимостта на Тайван“, сериозно нарушение на държавния суверенитет и териториалната цялост на Китай и сериозно нарушение на основните норми на международните отношения и двустранните политически задължения“, се казва в изявлението.

Министерството на външните работи на Тайван съобщи по-рано, че делегация от Чешката република, водена от сенатора и бивш президент на Академията на науките на Чешката република Иржи Драгош, ще пристигне на острова днес. Делегация от 14 души ще остане в Тайван 6 дни. По време на пътуването Драгош ще се срещне с ръководителя на администрацията на острова Цай Инг-вен.

Централната информационна агенция на Острова съобщи, че в делегацията ще участват по-специално и настоящият президент на Академията на науките на Чешката република Ева Зажималова, както и генералният директор на Националния музей Михал Лукес.

В интервю за информационната агенция Драгош каза, че напрежението между двете страни на Тайванския пролив е породило опасения в европейските политически кръгове, че островът ще се превърне във „втора Украйна“. Докато европейските страни може да не са непременно в състояние да доставят оръжия на Тайван, каза той, те са готови да задълбочат връзките с него в области като културата и науката, както и други области на меката сила.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин на свой ред каза, че Китай се противопоставя на всяка форма на официален контакт с Тайван отвън. Мао Нин призова Прага да спазва принципа на “един Китай”, да не изпраща “погрешни сигнали” към сепаратистките сили на острова и да не подкопава политическата основа за развитието на двустранните отношения.

Ситуацията около Тайван се изостри след посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси. В отговор на пътуването Пекин започна мащабни военни учения край бреговете на острова, наложи санкции на две тайвански фондации, самата Пелоси и нейното семейство и други мерки. Китайското външно министерство възложи отговорността за всички негативни последици на Вашингтон и Тайпе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели