Скандал в ПАСЕ, след шокираща реч на Еди Рама

Време за прочитане:2 Минути, 15 Секунди

Албанският премиер Еди Рама заяви в свое обръщение пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), че обвиненията на бившия прокурор на Трибунала в Хага Карла дел Понте за престъпленията, извършени от високопоставени членове на Армията за освобождение на Косово (АОК), са “фалшиви новини”, съобщава Albanian Post.

В изказването си албанският премиер поиска да се преразгледа резолюция 1782 от 2011 г. за доклада на пратеника на ПАСЕ Дик Марти и да отхвърли твърденията му за търговия с човешки органи по време на последната война в Косово.

“Това обвинение нашумя от Европа до Австралия, въпреки че обвиненията бяха категорично отречени в Косово. Най-мистериозният въпрос беше какво попречи на могъщия прокурор да продължи да разследва”, каза премиерът на Албания.

След вчерашното обръщение на Рама пред ПАСЕ в Страсбург, което мнозинството от депутатите нарекоха шокиращо, а поради “дързостта му и обидите към мнозина”, председателството на ПАСЕ е взело решение да отмени работната вечеря с Рама, предаде агенция МИА.

В съобщението се посочва, че “след следобедното обръщение на албанския премиер Еди Рама, президентството реши да оттегли поканата към министър-председателя за работна вечеря”.

В Съвета на Европа част от депутатите коментираха, че не си спомнят да е отменяна работна вечеря с високопоставен служител на държава.

След речта му няколко парламентаристи изразиха недоволство от начина, по който Рама се обърна към Асамблеята. Тоест, след като Еди Рама постави под въпрос доверието в събранието и неговите членове, парламентаристите заявиха, че подобна реч не се помни в ПАСЕ.

През месец юни 2020 година прокурорите обвиниха Хашим Тачи в десет престъпления, включително обвинения в убийство, насилствено изчезване на хора, преследване и изтезания. През ноември същата година той подаде оставка. Той се яви в Хага доброволно и бе незабавно арестуван.

В ареста се намират още Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи. Тачи, лидерът на “Демократическата партия Весели” и председателят на парламентарната група на движение “Самоопределение” Селими се предадоха доброволно.

Създадени с подкрепата на ЕС през 2015 г., Специализираните камари за Косово (KSC) функционират съгласно косовското законодателство, но се намират в Хага, за да защитят свидетелите от сплашване в общество, където много бивши бунтовнически командири все още доминират в политиката.

Тачи ръководи антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 90-те години на миналия век. 52-годишният Тачи, подобно на много други съвременни косовски политици, изигра важна роля в движението за съпротива в тогавашната сръбска провинция.

Обвинения за трафик на органи срещу Освободителната армия на Косово бяха повдигнати от бившия прокурор в Хага за военни престъпления Карла дел Понте през 2008 г.

Преди по-малко от година премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, след като бе призован от същия съд по подозрение във военни престъпления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
10
Сподели