Скандал в ЕС: Италия внася вот на недоверие срещу Фон дер Лайен

Време за прочитане:2 Минути, 1 Секунди

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заплаши Италия с последствия, ако се отклони от демократичните принципи, предадоха световните агенции, съобщава БТА.

Това обаче бе възприето като незавоалирана заплаха към партиите в десния консервативен предизборен блок, който се очаква да победи на изборите в Италия в неделя.

По време на изказването си в Принстънския университет Фон Дер Лайен заяви, че ако което и да е демократично правителство изрази желание да работи с ЕК, то двете страни ще работят заедно. “Но ако нещата се насочат в трудна посока, ние имаме средства за действие”, закани се тя и припомни случаите с Полша и Унгария.

Десницата в Италия разчете думите на Фон дер Лайен като заплаха и й обеща депутатите й в ЕП да внесат вот на недоверие срещу нея.

“Какво е това, заплаха ли е?”, отвърна в социалната мрежа лидерът на партия “Лига” Матео Салвини. “Уважение към свободния, демократичен и суверен вот на италианския народ”, допълни той.

“Това беше една долна заплаха. Едно нежелано нахлуване. Тази госпожа представлява всички европейци, заплатата й се плаща от всички нас и това беше отвратителна и арогантна заплаха”, каза Матео Салвини.

Той заяви, че депутатите от партията му в Европейския парламент ще внесат искане за вот на недоверие на Фон дер Лайен.

“В неделя италианците ще гласуват, а не бюрократите от Брюксел, ако аз бях председател на Европейската комисия, аз щях да бъда по-обезпокоен за енергийните сметки”, каза още Салвини.

Говорейки за Италия и споменавайки Унгария и Полша, Фон дер Лайен очевидно визира препоръката на ЕК да се суспендира изплащането на Унгария на 7,5 милиарда евро от европейските средства за възстановяване на икономиката след пандемията. ЕК препоръча това заради недостатъчни усилия на Унгария в борбата с корупцията.

ЕК въведе подобни финансови санкции преди две години в отговор на онова, което според нея е равносилно на подкопаване на демокрацията в Полша и Унгария.

Перспективата за италианско правителство начело с Джорджа Мелони тревожи Брюксел, по-специално във връзка с деликатния въпрос за санкциите срещу Москва, но дипломати и експерти не виждат как Рим би рискувал да откаже огромните помощи, обещани от ЕС.

Говорител на ЕК се опита да разясни какво е искала да каже председателката на Еврокомисията по адрес на Италия, като Ерик Мамер заяви, че Фон дер Лайен не е искала да се меси в италианската политика. “Тя подчерта ролята на ЕК като гарант на европейските договори по отношение на върховенството на закона”, разтълкува изказването й говорителят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
10
Сподели