Си Цзинпин бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия

Време за прочитане:1 Минути, 27 Секунди

Китайският президент Си Цзинпин бе преизбран днес за генерален секретар на управляващата комунистическа партия за трети петгодишен мандат, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

69-годишният Цзинпин бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) с тайно гласуване на нейния Централен комитет (ЦК). Това стана на първия пленум на новия ЦК, избран вчера в края на 20-ия конгрес на ККП.

Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат и като президент на Китай – пост, на който се очаква да бъде преизбран от парламента през март догодина, отбелязва Франс прес.

Конгресът заздрави хватката на Си върху властта, отбелязва АФП.

Китайският президент бе преизбран днес от ЦК и ККП и начело на въоръжените сили на страната. Той получи нов мандат като председател на Централната военна комисия на Китайската комунистическа партия.

На днешния пленум бе избрано също новото Политбюро на ЦК на ККП, което се състои от 24 души. Сред тях не е нито една жена, за първи път от 25 години, отбелязва АФП. Сун Чунлан, която досега бе единствената жена в Политбюро, се оттегли.

Избран бе и новият, седемчленен състав на Постоянен комитет (ПК) на Политбюро. Китайският президент включи няколко свои съюзници в ПК, който на практика е на върха на властовата структура в страната.

Си Цзинпин обеща “да работи усилено” през третия си мандат като генерален секретар.

“Китай не може да се развива без света, но и светът има нужда от Китай”, обяви Си пред представители на местни и чуждестранни медии. Той приветства “двете чудеса”, станали в Китай: “бързо икономическо развитие и социална стабилност в дългосрочен план”.

Китайският президент обеща страната му да се отвори по-широко към света, съобщи държавната информационна агенция Синхуа. “Ще сме непоколебими в задълбочаването на реформите и отварянето към света във всички сфери”, подчерта той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели