Си Дзинпин: Армията трябва да е готова за война

Време за прочитане:2 Минути, 24 Секунди

Китайският президент Си Цзинпин поиска от армията на страната да се съсредоточи върху подготовката за война и да “насочи цялата си енергия към това да се сражава”.

Командването на Народноосвободителната армия на Китай трябва да насърчава иновациите в армията, да формира надеждни механизми, така че китайските войски да могат да участват в битки с висока ефективност, заяви президентът на Китай Си Дзинпин.

“Женмин жъбао”, един от рупорите на управляващите, показа снимки на Си в униформа по време на посещение на команден център и предаде думите на държавния глава, наскоро осигурил си трети мандат.

В англоезичната вeрсия, People’s Daily, тези думи отсъстват, но коментарът му е преразказан по следния начин: “Си Цзинпин (бел. ред.) каза, че цялата армия трябва да посвети цялата си енергия и да върши цялата си работа за подготовка за битка, да повиши способността си да се сражава и да побеждава и ефикасно да изпълнява мисиите и задачите си в новата ера.”

За подготовка за война обаче пишат и хонконгският “Саут Чайна морнинг пост”, и британският “Гардиън”.

По думите му “цялата армия” трябва да се съсредоточи върху способностите си, дни след като предупреди на големия партиен конгрес миналия месец за “опасни бури” на хоризонта. Нужно е и армията “решително да защитава националния суверенитет и националната сигурност” в “нестабилната и неясна” ситуация на сигурност, в която се намира страната.

Според китайския лидер в новото време е изключително важно да се осигури правилното идеологическо възпитание на войниците и офицерите. “Необходимо е да съсредоточим всички усилия върху военните дела, бързо да подобрим уменията на нашите войски за водене на победоносна война“, призова Си Дзинпин. Той инструктира да се подобри боеспособността на китайската армия в случай на военни действия

Не за пръв път, но все по-често

“Гардиън” отбелязва, че това е поредният подобен коментар на Си, откакто дойде на власт (имаше такива през 2013 и 2017 г.), но според анализатори той в много по-голяма степен набляга на реториката за война. За Уили Лам, изследовател в Jamestown Foundation във Вашингтон, това е послание на Си до САЩ и Тайван, след като завоалирана заплаха към САЩ бе отправена заради подкрепата за Тайпе на конгреса, като обвърза нарастващото напрежение с “чужда намеса”. Думата “борба” бе използвана 17 пъти в хода на речта му пред конгреса, а “сигурност” – 50 пъти.

“Никога няма да обещаем, че ще се откажем от употребата на сила”, каза Си на конгреса, но това бе само повторение на “бялата книга”, публикувана около посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван през лятото.

Това посещение повиши напрежението между Вашингтон, Тайпе и Пекин и доведе до учения в Тайванския проток и опасения от още една война с участието на световна сила. В последните седмици има и серия от европейски визити.

Байдън многократно е заявявал, че САЩ ще защитават Тайван, ако той е нападнат – дългогодишен американски ангажимент, ползващ се с обществена подкрепа от някои американски съюзници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели