Сивият кардинал Кисинджър: САЩ са на прага на война с Русия и Китай

Време за прочитане:1 Минути, 37 Секунди

Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия частично предизвикани от Съединените щати и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявява в интервю за „Уол Стрийт Джърнъл“ бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър.

Според него светът е на път да изпадне в опасно неравновесие.

На въпрос дали САЩ могат да се справят с враговете Русия и Китай и да ги разединят както по времето на президента Никсън, дипломатът няма прост отговор и казва, че в момента не е възможно Пекин и Москва да бъдат скарани, а единствено може да не се нагнетява напрежение и да се създават възможности.

Кисинджър предизвика критики по-рано тази година, след като заяви, че няма друг избор, освен поставените въпроси за сигурността от руския президент Владимир Путин да бъдат разгледани сериозно и, че е било грешка НАТО да даде сигнал на Украйна, че може да се присъедини към алианса, пише БНР. Според Кисинджър Украйна е сбор от територии, които руснаците смятат за свои и стабилността ще бъде по-голяма, ако Украйна действа като буфер между Русия и Запада.

Пред „Уол Стрийт Джърнъл“ Кисинджър казва, че вече е късно и след поведението на Русия Украйна – официално или не – вече трябва да бъде третирана като част от пакта. И все пак дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите, придобити през 2014-та година – полуостров Крим и Донбас, но пък няма отговор как подобно решение се различава от Минските споразумения, които не успяха да решат конфликта.

По въпроса за Тайван Хенри Кисинджър изразява тревога, че Вашингтон и Пекин вървят към криза.

„Политиките на двете страни позволиха прогреса на Тайвън към автономна демократична територия и това пазеше мира в продължение на 50 години“, казва Кисинджър и съветва, че всяка промяна на основната структура в тези отношения е опасна.

В края на интервюто Хенри Кисинджър отказва да се самокритикува с думите, че не се самоизмъчва какво е можело да бъде направено по различен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели