Секретните бункери на Путин: От Москва до Урал

Време за прочитане:1 Минути, 46 Секунди

Руският президент Владимир Путин има широка мрежа от тайни бункери, разположени от Москва до Урал, и продължава да строи подземни убежища в страната.

Олег Ролдугин, главен редактор на изданието “Собеседник”, в интервю за телевизионния канал “Дожд” каза, че строителството на бункери е започнало още в съветско време за висши служители на държавата, но отскоро строителните работи е възобновено.

Изданието “Собеседник” разкри, че е открило един от тайните входове на тунела близо до Мичуринския проспект в Москва. Освен това под двореца на Путин в град Геленджик има подземни убежища.

„Определено има бункери в Москва и в Урал, има бункери в района на Поволжие“, каза той и добави, че Путин има официална и неофициална мрежа от бункери. Официалната бункерна система се управлява от Главната дирекция за специални програми към президента на Русия – това е официална отделна властова структура, която се отчита пряко на президента.

По време на разследването Ролдугин установил, че същите строители, които строят официални бункери и прокарват тунели под къщата на Путин в черноморския град Геленджик, също строят частни убежища за него. Според журналиста дълбочината на тунелите в Москва е до 200 метра.

След идването на Путин на власт строителите са се заели с нова сила за ремонта на бункерите. Например в московските бункери решиха да модернизират асансьори и похарчиха 55 милиона рубли само за три от тях. Много бункери са свързани помежду си с тунели, които се простират на десетки километри. Заради войната в Украйна, която Путин сам започна на 24 февруари, президентът на РФ не смее да напусне своя бункер и се крие, страхувайки се за живота си.

Журналистите смятат, че друг от бункерите се намира в планината Ямантау в тайния уралски град Межгорие. Затвореното административно-териториално образувание Межгорие се появи след сливането на два военни града – Белорецк-15 и Белорецк-16 – разположени на разстояние 20 км един от друг. Общо там живеят около 15 хиляди души. Влизането в града, дори и за руснаците, е строго със специални пропуски. Журналистите отбелязаха, че през последните месеци работата в Ямантау се е засилила. Федералната агенция за въздушен транспорт установи забранена за полети зона над планината и е трудно да се стигне до там пеша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
13
Сподели