Северна Корея осигурява оръжието на частната военна компания “Вагнер”

Време за прочитане:1 Минути, 36 Секунди

По преценка на американското правителство в момента около 50 000 войници от руската частна армия “Вагнер” се бият в Украйна. Сред тях има към 40 000 бивши затворници, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби. Само миналата седмица около 1000 милиционери от “Вагнер” са били убити в сраженията, като 90 процента от тях били бивши затворници.

Бойците от “Вагнер” били получили за изпълнението на задачите си ракети от Северна Корея. Все пак САЩ смятат, че оръжието, предоставено на “Вагнер”, не е в такива количества, че да промени динамиката на фронта и в Украйна, заяви още Кърби. Доставяйки оръжието, Северна Корея е нарушила наложените от ООН санкции.

Канада заклейми вчера предполагаемите севернокорейски доставки на оръжия за Русия и заяви, че сделките на Пхенян с частната военна компания “Вагнер” „очевидно нарушават международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, предаде Ройтерс.

„Ние ще продължим да работим с международните ни партньори, за да се справим с тези събития и да отговорим на по-нататъшни доставки на оръжие, ако такива бъдат осъществени“, се казва в изявление на канадската министърка на външните работи Мелани Жоли.

Външното министерство на КНДР отрече страната да е доставяла боеприпаси на Русия, но не спомена нищо за “Вагнер”.

В изявление британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че Обединеното кралство е съгласно с американската оценка, че Северна Корея е доставила оръжия на Русия за групата “Вагнер” в нарушение на резолюциите на ООН.

Междувременно стана известно, че довереникът на Путин – Пригожин – възнамерява да изпрати на фронта в Украйна и жени от руските затвори. Съответното съобщение бе разпространено от компанията на Пригожин “Конкорд”. Намеренията на Пригожин, престоял девет години в затвора, са на жените и мъжете, които доброволно са готови да се ангажират със задачи на фронта в Украйна, да бъде намалена част от присъдата. За жените се предвижда не само да работят като медицински сесетри, но и да се включват в подготовката на саботажи в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели