“Северен поток” е пуснат отново

Време за прочитане:1 Минути, 39 Секунди

След 10-дневен ремонт, газопроводът “Северен поток”, който свързва Русия с Германия, беше пуснат отново.

“Работи”, заяви говорител на “Северен поток”, без да уточнява какво е количеството на доставяния газ.

Германското правителство се опасяваше, че газопроводът няма да бъде отворен отново от Москва след планираната работа.

Руският газ отново започна да постъпва в Германия по “Северен поток”, след техническите дейности по тръбопровода, които започнаха на 11 юли.

Това съобщи информационна агенция DPA, позовавайки се на представител на компанията оператор Nord Stream AG. “Газът отново тече по газопровода”, цитира агенцията. Въпреки това компанията заяви, че ще мине известно време, преди тръбопроводът да заработи с пълен капацитет.

Представител на Nord Stream AG заяви, че обявените обеми газ съответстват на тези, доставяни от “Северен поток” непосредствено преди профилактиката – около 67 милиона кубически метра на ден. Това отговаря на около 40% от капацитета на тръбопровода.

Клаус Мюлер, ръководител на Федералната мрежова агенция, заяви в сряда, че газопроводът “Северен поток” ще достави 530 GWh газ в четвъртък. Това е около 30% от капацитета му. Той написа това на страницата си в Twitter. От своя страна германският газопреносен оператор Gascade заяви, че очаква да транспортира газ на нивата отпреди ремонта (40% от пропускателната способност).

От средата на юни “Северен поток” работи само на 40% от максималния си капацитет. Причината е късното връщане на газова турбина на Siemens след ремонт заради канадските санкции срещу Русия. По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че ако Русия не получи обратно турбината за “Северен поток”, по трасето ще могат да се изпомпват само 30 млн. куб. м газ на ден вместо сегашните 60 млн. куб. м. Той обърна внимание на факта, че в края на юли “друга машина трябва да бъде изпратена за ремонт”. В същото време „Газпром“ не е получил никакви документи от Siemens относно връщането на газотурбинния двигател и е изпратил ново искане до германската компания. Руският холдинг отбеляза, че връщането на турбината под санкции и последващият ремонт на други двигатели влияят на безопасната експлоатация на “Северен поток”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
6
Сподели