Свободата на словото в България се възкачи с 21 места!

Време за прочитане:1 Минути, 17 Секунди

България се изкачва с 21 места в годишния Индекс за свободата на словото на организацията “Репортери без граници” и вече заема 91-во място, а не 112-то, както беше миналата година – това съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти. 

Индексът, който  всяка година оценява свободата на словото в 180 държави, показва двойно нарастване на поляризацията, съчетано с информационен хаос в света, отбелязва “Репортери без граници”. Тази медийна поляризация води до увеличаване на разделението вътре в държавите, но и между държавите. 

Инвазията на Русия (която заема 155-то място) в Украйна (на 106-о място) онагледява тази тенденция, тъй като физическата война е предшествана от пропагандна агресия. Норвегия, Дания и Швеция, заема първите три места в класацията. Молдова (40 място) и България (91 място) отбелязват значителен напредък благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията. За последен път страната ни е била под 100-тно място през 2013 година. Трети май е световният ден на свободата на печата.

Норвегия, Дания и Швеция заемат първите три места в класацията. Молдова (40 място) и България (91 място) отбелязват значителен напредък благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията. Макар много медии в тези страни да продължават да бъдат собственост или контролирани от олигарси, отбелязва “Репортери без граници”. Заради убийството на криминалния репортер Йоргос Караивас през април 2021 г., Гърция пада от 70 до 108 място и измества България като последна в ЕС в класацията.

На последните места се нареждат съответно Иран, Еритрея и КНДР.

Източник: СКАНДАЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели