Светът осъди обявената от Путин анексия на украински области

Време за прочитане:2 Минути, 46 Секунди

Обявената от Русия анексия на четири украински области е незаконна и нелегитимна и никога няма да получи международно признание. Това се казва в позициите на Европейския съюз (ЕС), НАТО, както и на САЩ и Великобритания. Съветът за сигурност на ООН подготви резолюция, в която да осъди анексията на украински територии, но Русия като неин постоянен член, наложи вето.

“Не признаваме и никога няма да признаем незаконните “референдуми”, които Русия организира като претекст за по-нататъшно нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати”, се казва в изявлението на Европейския съвет.

“Ние никога няма да признаем това незаконно анексиране.”

Независимо от незаконната анексия, обвена от руския президент, четирите области остават част от територията на Украйна, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Незаконната анексия, обявена от Путин, не променя нищо”, каза тя. “Всички територии, незаконно анексирани от руските нашественици са украинска земя и винаги ще бъдат част от тази суверенна нация.”

Държавите членки на НАТО “не признават и няма да признаят” анексираните територии като част от Русия, каза още Столтенберг и добави, че анесията е “незаконна и нелегитимна” и е знак за слабостта на Путин.

Все повече държави обявиха, че няма да признаят нито референдумите, нито анексията на Русия на украински територии, която официално бе обявена. 

Турция, Гърция и Австралия са едни от последните държави, обявили решението си. Израел също няма да признае решението за анексия. В изявление на Външно министерство се посочва, че Израел поддържа териториалната цялост на Украйна.

С анексирането на украински територии, Русия прави нов опит за грубо пренебрегване на международното право, което трябва да получи правилна оценка от цялата международна общност. Това се каза в петък изявление на външните министри на Г-7 относно незаконното анексиране на суверенна украинска територия, публикувано на уебсайта на Федералното външно министерство на Германия, която в момента е председател.

Министрите на външните работи на Г-7 на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство, Съединените американски щати и върховният представител на Европейския съюз (ЕС) единодушно осъдиха възможно най-категорично агресивната война на Русия срещу Украйна и нейните продължаващи нарушения на суверенитета, териториалната цялост и независимост на Украйна.

“Усилията на президента Путин да включи Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области в територията на Руската федерация представляват нова ниска точка в явното пренебрегване на международното право от страна на Русия и още един пример за неприемливи нарушения от страна на Русия на суверенитета на Украйна, Устава на ООН, и общоприетите принципи и ангажименти на Заключителния акт от Хелзинки и Парижката харта. Ние никога няма да признаем тези предполагаеми анексии, нито фалшивите “референдуми”, проведени с оръжие. Ние потвърждаваме отново, че регионите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, както и Крим, са неразделна част от Украйна”, се казва в изявлението.

Съединените щати осъждат днешния мошенически опит на Русия да анексира суверенна украинска територия. Русия нарушава международното право, потъпква Устава на ООН и демонстрира своето презрение към мирните нации”, каза президентът на САЩ Джо Байдън.

„Не се заблуждавайте: тези действия нямат легитимност. САЩ винаги ще зачитат международно признатите граници на Украйна.“

На Путин не може да му бъде резрешено да променя международно признати граници със сила, каза британската премиерка Елизабет Тръс в изявлението си по повод анексията на украински области.

До момента България не е публикувала официална позиция по отношение на незаконното анексиране на украински територии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели