САЩ успешно извърши опит с междуконтинентална балистична ракета

Време за прочитане:1 Минути, 31 Секунди

Съединените щати съобщиха, че извършили успешен опит с междуконтинентална балистична ракета, предаде Франс прес, като се позова на Пентагона. Тестът е бил обявен предварително, за да бъде избегнато повишаване на напрежението с Русия в разгара на войната в Украйна.

Ракетата „Минитмен 3”, на която не е била поставена бойна глава, е била изстреляна от военновъздушната база „Ванденберг” в югозападния щат Калифорния в 1.13 ч. (11.13 ч. българско време). Тя е прелетяла около 6760 километра над Тихия океан, преди да падне край Маршаловите острови, съобщиха военновъздушните сили на САЩ.

В комюникето се отбелязва, че „става въпрос за рутинен тест и периодични операции, предназначени да покажат, че ядреният арсенал на Съединените щати е сигурен, обезопасен, надежден и ефективен”. „Изпитания от този вид са били извършвани над 300 пъти и нямат нищо общо със сегашните събития в света”, казаха още американските ВВС.

Съединените щати обикновено не обявяват предварително подобни оръжейни опити. Предишното пробно изстрелване на ракета „Минитмен 3”, на която може да бъде поставена ядрена бойна глава, обаче бе отложено два пъти заради международното напрежение, отбелязва АФП.

Първоначално тестът бил предвиден за март, но е пренасрочен, за да не послужи като претекст на Русия, нахлула през февруари в Украйна, да разшири конфликта с други държави. В началото на миналия месец, тестът бе отложен за втори път след посещението на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван, което предизвика гневна реакция на Китай. В крайна сметка опитът бе извършен успешно на 16 август.

На въоръжение от половин век, след 2005 г. „Минитмен 3” остана единствената ракета тип земя-въздух в ядрения арсенал на САЩ. Такива оръжия са разположени в три американски военни бази – в северозападните щати Уайоминг, Северна Дакота и Монтана.

Ядреният арсенал на САЩ включва още ракети „Трайдънт”, изстрелвани от подводници, и атомни бомби, които може да бъдат хвърлени от стратегически бомбардировачи. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
8
Сподели