САЩ предупреди Турция за сътрудничеството й с Москва

Време за прочитане:1 Минути, 5 Секунди

Съединените щати предупредиха Турция, че не бива да разширява сътрудничеството си с Русия в областта на отбранителната промишленост, след като руски представител съобщи за нов договор между Анкара и Москва за доставки на руски системи С-400.

“Намираме се в ситуация, при която бруталната и неоправдана война на Русия срещу Украйна прави жизненоважно, сега повече от всякога, всички държави да избягват сделки с руския отбранителен сектор”, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс на брифинг за медиите. 

“Ще трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи, но не ни е известно да има някакво ново развитие по този въпрос”, казва още той.

Прайс не посочва дали доставката на втората партида от руските зенитно-ракетни системи С-400 ще накара администрацията на президента Джо Байдън да преразгледа плановете си за продажба на военни самолети F-16 на Турция.

ТАСС цитира Дмитрий Шугаев, ръководител на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС), който каза, че е подписан договор за доставка на Турция на още зенитно-ракетни комплекси С-400, като документът предвижда и локализиране на производството на отделните компоненти на системата.

По-късно източници от турското министерство на отбраната уточниха по повод на тези информации, че не става въпрос за ново развитие, а за изпълнение на първоначално сключения договор, предава турската телевизия ТРТ Хабер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
15
Сподели