САЩ представиха новия стратегически бомбардировач

Време за прочитане:1 Минути, 27 Секунди

САЩ представиха най-новия си високотехнологичен стратегически бомбардировач B-21 Raider, който е способен да носи ядрен товар и може да се лети без екипаж на борда. Церемонията се състоя в завода на Northrop Grumman Corporation в Палмдейл, Калифорния и на нея присъства и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, уточнява АП.

Това е първият бомбардировач от шесто поколение в света. Той може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави.

В-21 Raider ще може да преодолява най-съвременните системи за противовъздушна отбрана благодарение на усъвършенстваната стелт технология.

По-рано американският военен портал 19FortyFive писа, че B-21 Raider може да носи ядрено оръжие и по този начин ще играе важна роля в ядрената триада на САЩ.

Военновъздушните сили на САЩ планират да закупят поне 149 бомбардировача от новия тип, които да заменят флота им от B-1 и B-2. Първият полет на B-21 е планиран за началото на 2023 г.

Въпреки че B-21 може да се издигне във въздуха без пилот, ВВС на САЩ заявиха, че самолетът е „осигурен за тази възможност, но не е взето решение да лети без екипаж“.

Новите бомбардировачи идват в момент на засилено геополитическо напрежение между САЩ, Русия и Китай на фона на войната в Украйна и териториалната цялост на Тайван .

Руски и китайски стратегически бомбардировачи извършиха съвместен осемчасов патрул над западната част на Тихия океан в сряда в демонстрация на продължаващото военно сътрудничество между двете нации.

Министерството на отбраната на Китай нарече мисията “рутинно” усилие за укрепване на отбранителните връзки с Русия.

Москва и Пекин в момента също разработват стратегически стелт бомбардировачи – китайският Xian H-20 и руският Tupolev PAK DA, способен да носи ядрени оръжия – които се очаква да се конкурират с B-21.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели