САЩ обеща “отговор” на Пхенян, ако извършат нов ядрен тест

Време за прочитане:1 Минути, 55 Секунди


Американската армия обеща “отговор” на Северна Корея, която според САЩ и южнокорейското разузнаване се готви до няколко седмици да извърши ядрен опит, съобщиха Франс прес и телевизия “Франс 24”.

Пхенян се кани да прекрачи една “червена линия” – този ядрен тест “би променил нещата” в региона и би получил “отговор” от САЩ, заявиха вчера в Хонолулу високопоставени военни от американското Азиатско-Тихоокеанско командване.

Северна Корея извърши за седмица пет пробни пуска на балистични ракети и изглежда подготвя ядрен опит след наближаващия конгрес на Китайската комунистическа партия, започващ на 16 октомври, заяви пред журналисти висш военен от Индийско-Тихоокеанското командване.

Според оценка на южнокорейското разузнаване този опит, който би станал първият след 2017 г., може да бъде извършен между 16 октомври и междинните избори в САЩ на 7 ноември.

Като изтъкна, че не е установена връзка между неотдавнашните опити на Пхенян с балистични ракети и възможността от ядрен тест, командващият американския флот в региона адмирал Сам Папаро призна, че това би станало “причина за много дълбоко безпокойство”.

“Това би било твърде обезпокоително и би срещнало отговор”, добави той.

“Този отговор би бил даден при тесни консултации с нашия южнокорейски съюзник в съответствие с нашата концепция за интегрирано възпиране – би включвал всички властови инструменти на САЩ”, дипломатически, военни и икономически, допълни адмиралът.

По думите на генерал Кен Уилсбах, командващ военновъздушните сили на САЩ в региона, мисълта, че КНДР притежава ядрени оръжия, буди особена тревога, доколкото режимът в Пхенян не вижда в този вид оръжия средство за възпиране, което не бива никога да се използва.

“Те заплашиха да използват тези оръжия срещу своите съседи и дори срещу САЩ. И това е необичайно”, отбеляза той. “Другите страни, разполагащи с тези оръжия, не говорят така, което би трябвало да разтревожи целия свят.”

“Според мен това би обезпокоило дори Китай и Русия”, допълни генералът.

Подложена на международни санкции заради оръжейните си програми, Северна Корея прие в началото на септември нова доктрина, провъзгласяваща, че страната няма никога да се откаже от ядрените оръжия.

От 2006 г. режимът в КНДР извърши шест теста на атомни бомби.  Последният и най-мощен ядрен тест датира от 2017 г. Според направени оценки, той е бил с мощност 250 килотона тротилов еквивалент. Пхенян спомена също и за водородна бомба.

Сателитни снимки от последните месеци показват признаци на активност в един тунел за ядрени опити на полигона “Пунгери”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели