САЩ налагат санкции на китайска фирма, помагаща на ЧВК “Вагнер”

Време за прочитане:1 Минути, 42 Секунди

САЩ санкционираха китайска компания за предполагаемо предоставяне на сателитни изображения на Украйна в подкрепа на бойните операции на наемната група Вагнер, информира БиБиСи.

Изследователският институт за космическа наука и технологии (Changsha Tianyi) е сред 16-те субекта, санкционирани от Министерството на финансите. Фирмата, известна още като Spacety China, има офиси в Пекин и Люксембург.

Вагнер осигури на Русия хиляди бойци за войната в Украйна и продължава да набира доброволци.

Spacety China е предоставила на базирана в Русия технологична фирма, сателитни изображения с радар със синтетична апаратура на местоположения в Украйна, поясняват от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ.

„Тези изображения са събрани, за да се даде възможност за бойни операции на Вагнер в Украйна“, се казва в съобщението. Отделът също така санкционира базираното в Люксембург дъщерно дружество на Spacety.

Съгласно санкциите не може да има прехвърляне, плащане или износ на каквато и да е собственост или интереси в Съединените щати на набелязаните лица.

Spacety China все още не е коментирала наложената санкция.

Китай, близък съюзник на Русия, се опита да се позиционира като неутрална страна по отношение на войната в Украйна. Тя беше критикувана от САЩ и техните съюзници за отказа да осъди нахлуването на Русия в Украйна.

На своя уебсайт Spacety China се описва като пионер в предоставянето на комерсиална технология и казва, че иска да направи изображенията на всяка точка на земята достъпни за потребителите по целия свят.

Синтетичната апаратура е вид радарна технология, която може да доставя изображения с по-висока разделителна способност с помощта на по-къси антени.

В допълнение към Spacety China, 15 други юридически лица, осем лица и четири самолета, много от които базирани в Русия, за които се твърди, че са част от глобалната мрежа за подкрепа на Wagner, също са получили санкции от САЩ.

Днешните разширени санкции срещу Вагнер, както и новите санкции срещу техните сътрудници и други компании, подпомагащи руския военен комплекс, допълнително ще попречат на способността на Путин да въоръжава и оборудва своята военна машина, заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели