САЩ купуват милиони дози ваксина за нов вирус

Време за прочитане:50 Секунди

Длъжностните лица побързаха да осигурят ваксини, тъй като случаите на редкия вирус на маймунска шарка продължават да се появяват в САЩ и Европа

Здравните власти на САЩ подписаха сделка за 119 милиона долара в дози ваксина срещу вируса на маймунската шарка, след като мъж от Масачузетс беше диагностициран с рядкото, но потенциално сериозно заболяване по-рано тази седмица.

Органът за напреднали биомедицински изследвания и развитие (BARDA) – правителствена агенция, посветена на борбата с пандемиите и биотероризма – подписа многомилионния договор с датската фармацевтична фирма Bavarian Nordic в сряда, съобщи компанията в изявление.

Сделката от 119 милиона долара е една от поредица от договорни опции, които в крайна сметка биха могли да достигнат обща стойност от 299 милиона долара, ако бъдат упражнени, в замяна на около 13 милиона замразени дози от ваксината Jynneos.

Първоначално е създаден за едра шарка, но е одобрен за употреба срещу маймунска шарка от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) през 2019 г., само месеци преди първите случаи на Covid-19 да бъдат открити в Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
16
Сподели