САЩ: Иран може да се счита отговорен за военни престъпления в Украйна

Време за прочитане:1 Минути, 15 Секунди

Администрацията на американския президент Джо Байдън предупреди в понеделник, че Иран може да се счита отговорен за военни престъпления в Украйна, съобщи АП.

За това допринася продажбата от Иран на смъртоносни дронове на Русия за използване при продължаващата война в Украйна.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан повдигна обвиненията срещу Иран в понеделник, докато говори с репортери, придружаващи президента в пътуването му до Мексико.

Въпреки че не сигнализира за промяна в политиката, обвинението бележи някои от най-острите изказвания на САЩ срещу Иран.

Съливан каза, че Иран е избрал “да тръгне по пътя, където техните оръжия се използват за убиване на цивилни в Украйна и да се опита да потопи градовете в студ и мрак, което от наша гледна точка поставя Иран на място, където потенциално може да бъде допринасяйки за широко разпространени военни престъпления”.

Съливан посочи европейските и американските санкции срещу Иран, въведени след като САЩ разкриха продажбите на оръжия на Иран на Русия миналата година като примери за това как се опитват да затруднят тези сделки.

Но той призна, че забраната е предизвикателство.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза в понеделник, че САЩ вече предоставят пари, експертиза и друга логистична подкрепа на украински и международни следователи, разследващи твърдения за военни престъпления. Той подчерта, че тези проучвания могат да надхвърлят действията на Русия.

„Ако в хода на тази работа определим, че иранското правителство като цяло или че висши ирански служители са съучастници или отговорни за военни престъпления, ние ще работим, за да си понесат отговорността“, каза той пред репортери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
7
Сподели