САЩ зове София и Скопие за бързо решаване на проблемите и сваляне на напрежението

Време за прочитане:1 Минути, 36 Секунди

Съединените щати призовават България и Северна Македония да “деескалират” реториката си и бързо да решат “двустранните спорове”. На този фон САЩ призоваха България и Северна Македония да намалят напрежението помежду си.

“Бъдещето на Северна Македония е в Европейския съюз. САЩ продължават да поддържат цялостната евроатлантическа интеграция на страната. Този подход не е необичаен: САЩ неведнъж са използвали като първа крачка за изразяване на позиции в българо-македонския спор местната секция на Voice of America – финансирано от държавата международно радио с редакции в десетки държави по света.

Призоваваме България и РС Македония да намалят риториката помежду си и бързо да разрешат двустранните си спорове. Бъдещето на РСМ е в ЕС. САЩ продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната”, се посочва в позицията на Държавния департамент, публикувана в “Гласът на Америка”.

Тази седмица двете държави обсъждат общи мерки, които да не доведат до ново повишаване на напрежението около отбелязването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие.

Македонските власти обявиха, че обмислят да не допуснат до страната някои български лица, но в крайна сметка не се взе подобно решение.

Българският посланик Ангел Ангелов се е върнал в Скопие, потвърдиха от българското външно министерство, след като информацията първо бе съобщена от Скопие.

България изтегли посланика си за консултации в София заради побоя на секретаря на българския културен клуб “Цар Борис III” в Охрид Християн Пендиков, а Скопие определи тази стъпка като “непропорционална”.

От МВнР уточняват, че Ангелов е бил част от официалната делегация на вътрешния министър Иван Демерджиев в Скопие преди ден и е останал в страната.

Македонските управляващи призоваха за конституционни промени. На този фон вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич коментира, че “колкото по-скоро постигнем консенсус и завършим конституционните промени, толкова по-скоро ще продължим напред към ЕС”.

Основното българско изискване, за да започне Скопие реални преговори за членство в Европейския съюз, е вкарването на българите в конституцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели