Сам в Кремъл: Така Путин посрещна Коледа!

Време за прочитане:1 Минути, 44 Секунди

Путин посреща Коледа в Москва за едва трети път и първи от 22 години насам. Той е бил в Москва през 2000 и 2001 г., но и в двата случая е посещавал църкви, които са били извън стените на Кремъл.

През миналата година руският президент беше на коледна служба в църквата в резиденцията си в Ново Огарево, но тогава войната срещу Украйна още не бе започнала.

В Русия припомнят, че по Коледа Путин често е бил в родния си Санкт Петербург. През 2006 г. пък е ходил дори в Якутск, където тогава температурите падат до минус 50 градуса.

Руският президент Владимир Путин е посрещнал в Кремъл Коледа, която е днес по руския православен календар. Това стана ясно от кадри на телевизия “Россия 1”, на които се вижда как Путин присъства на коледна служба в Благовещенската катедрала в Московския Кремъл. Прави впечатление също така, че президентът на Русия е сам, като изключим свещениците. Социалните мрежи откриха, че въпреки внушението, че коледната служба се е провела на 6 януари вечерта, през един от прозорците се вижда, че е светло. 

“Руският президент Владимир Путин стоеше сам на среднощна служба в църква в Кремъл, докато отбелязваше православната Коледа, помрачена от нападението на Москва срещу Украйна.

Путин присъства на службата в катедралата “Благовещение”, първоначално проектирана като църква за руските царе.

Той стоеше сам, докато православни свещеници в златни одежди провеждаха церемония, държейки дълги свещи, показват снимки, публикувани от Кремъл”, пише “Themoscowtimes”.

ОБРЪЩЕНИЕ

Малко след разпространяването на тези кадри излезе и обръщението на Владимир Путин към руснаците за Рождество Христово. В него той отбеляза ролята на църковните организации в поддръжката на “специалната военна операция” в Украйна, съобщи ТАСС.

“Църковните организации отделят първостепенно внимание в поддръжката на международния и междурелигиозния мир и съгласие в нашата страна, грижат се за онези, които се нуждаят от помощ, поддържат нашите военни, участващи в специалната военна операция”, заяви Путин. Руският президент допълни, че за тази си дейност църквата и църковните организации заслужават най-искрено уважение.

Църковните организации „подкрепят нашите войници, участващи в специална военна операция. Такова велико, многостранно, наистина аскетично дело заслужава най-искрено уважение“, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели