Руски патрул задържа генералния директор на Запорожката АЕЦ

Време за прочитане:1 Минути, 2 Секунди

Генералният директор на окупираната от Русия украинска атомна електроцентрала в Запорожие е бил задържан от руски патрул, съобщи днес “Енергоатом”, украинската държавна агенция, която отговаря за централата, предаде Ройтерс.

Игор Мурашов е бил задържан на път от най-голямата в Европа атомната електроцентрала към град Енергодар около 16:00 ч. местно време вчера, се казва в изявление на компанията.

“Той беше изведен от колата и със завързани очи беше откаран в неизвестна посока”, се казва в съобщението.

“Задържането му от Русия застрашава безопасността на Украйна и на най-голямата атомна електроцентрала в Европа”, заяви президентът на “Енергоатом” Петро Котин, съобщи Аосишейтед прес.

Централата в Запорожие беше централна точка на седеммесечната инвазия на Русия в Украйна, докато Москва и Киев се обвиняват взаимно в обстрел на съоръжението, рискувайки ядрена катастрофа. Украинският президент Володимир Зеленски призова районът около завода, в който работят украинци, да бъде демилитаризиран.

Мурашов “носи основна и изключителна отговорност за ядрената и радиационната безопасност” на централата и неговото задържане “застрашава безопасността на експлоатацията на Украйна и най-голямата атомна електроцентрала в Европа”, каза Котин. Той призова руските сили “незабавно да спрат актовете на ядрен тероризъм срещу ръководството и персонала” на централата и да освободят Мурашов.

Русия не потвърди веднага, че е задържала директора на централата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели