Чуждите медии за изгонените руски дипломати: ,, България постави европейски рекорд”

Време за прочитане:1 Минути, 5 Секунди

,,Редица европейски държави изгониха руски дипломати. Но никоя не е предприемала толкова решителна крачка, колкото България.” ФАЦ и НЦЦ коментират решението на София да изгони 70 руски дипломати и служители.

Откакто Русия нападна Украйна, редица европейски държави изгониха руски дипломати. Но никоя не е предприемала толкова решителна крачка, колкото българското правителство, пише Фолкер Пабст в статия за “Нойе Цюрхер Цайтунг” (НЦЦ).

България постави рекорд

С решението си да обяви 70 руски дипломати и служители за персона нон грата, България постави един вид европейски рекорд, отбелязва Михаел Мартенс във “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ). През април Германия изгони 40 руски дипломати, но никоя държава от ЕС не е обявила толкова много представители на Москва за нежелани, колкото България.

Повечето от експулсираните лица са работили директно за чужди служби под дипломатическо прикритие, става ясно от думите на премиера Кирил Петков.

Руските дипломати са твърде много

Обвиненията на руски дипломати в шпионаж не са нещо ново за България, подчертава Фалкер Пабст в НЦЦ. Освен това руското представителство в София винаги е било непропорционално – в България, чието население е по-малко от 7 милиона, до момента бяха акредитирани 118 руски дипломати. Сега този брой ще бъде ограничен наполовина. Още при посещението си в Киев през април Петков заяви, че ще се стреми към реципрочност в дипломатическите мисии на двете държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели