Руски военни ръководители са обсъждали кога да ползват ядрено оръжие

Време за прочитане:1 Минути, 32 Секунди

Висши руски военни ръководители са провели разговори, в средата на октомври, в които са обсъждали кога и как Москва може да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна. Тази дискусия е допринесла за повишената загриженост във Вашингтон и останалите западни съюзници, информира “Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на няколко високопоставени американски служители.

Президентът Владимир Путин не е участвал в разговорите, проведени на фона на засилващата се ядрена реторика на Русия и неуспехите ѝ на бойното поле.

Информацията за разговорите е била разпространена в правителството на САЩ в средата на октомври. Американските служители не пожелават да опишат в детайли сценариите, които военните лидери в Москва са разглеждали относно използването на ядрено оръжие. Въпреки това директорът на ЦРУ Уилям Бърнс вече е заявявал, че “потенциалното отчаяние” на Путин да постигне победа в Украйна и неуспехите му във войната биха могли да накарат Русия да използва такива методи.

След медийната публикация от Белия дом заявиха, че през последните месеци расте тревогата от потенциален ядрен сценарий, но изтъкнаха, че засега няма никакви признаци Русия да се готви да го осъществи.

„Разполагаме с информация, че въпреки че отрича публично, Северна Корея снабдява Русия със значителен брой артилерийски снаряди, и че прикрива реалната дестинация на военните пратки, така че да изглежда сякаш отиват в страни от Близкия изток или Северна Африка“, каза Нед Прайс, говорител на държавния департамент на САЩ. 

Военни експерти твърдят, че използването на ядрено оръжие – за първи път от повече от 75 години насам – би променило из основи облика на войната. Въпреки че разрушенията ще зависят от много фактори, включително размера на оръжието и ветровете, дори малка ядрена експлозия може да причини смъртта на хиляди хора и да направи части от Украйна необитаеми.
Путин има пълната власт да решава дали да използва тактическо устройство и би взел решение за употребата му независимо от мнението на своите генерали, пише “Ню Йорк Таймс”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
4
Сподели