Руският патриарх Кирил е бил агент на КГБ в Швейцария

Време за прочитане:2 Минути, 1 Секунди

Руският патриарх Кирил /светско име Владимир Гундяев/ е работил за съветското разузнаване, докато е живял в Швейцария през 70-те години на миналия век.  Псевдонимът му е бил “Михайлов”. Това съобщиха швейцарските вестници Sonntagszeitung и Le Matin Dimanche, позовавайки се на разсекретени архиви.

Патриархът е приближен на руския президент Владимир Путин и подкрепя войната му в Украйна.

През 1971 г. 24-годишният Гундяев се премества в Женева, за да представлява Руската православна църква в Световния съвет на църквите. Според информация от швейцарския федерален архив младият свещеник е работил за КГБ. В картончето му от юли 1969 до февруари 1989 г. са намерени 37 записа, повечето от които са искания за виза за влизане и излизане от Швейцария. Два пъти е отбелязано, че свещеникът се намира в списъка на съветските чиновници, “по отношение на които са били взети мерки”. Не се пояснява какви са мерките. “Казаха ни: внимавайте с тия свещеници, защото те са агенти на КГБ. В разговорите с Кирил винаги съм имал усещането, че той търси информация. Беше много дружолюбен и задаваше много въпроси за изгнанието и духовенството”, обяснява анонимен събеседник на Sonntagzeitung. Гундяев е бил в Швейцария 47 пъти.

Немският богослов Герхард Безьор пише: “КГБ искаше да повлияе на Световния съвет на църквите през 1970-те и 1980-те години, за да осуети критиката на ограничаването на свободата на вероизповеданията в СССР, а вместо това да критикува САЩ и техните съюзници”, припомня Sonntagzeitung.

В автобиографията си бившият консул при съветското посолство в Женела Вадим Мелников нарича Кирил не просто дипломат, а офицер от КГБ.

Sonntagzeitung отбелязва, че в момента племенник на Гундяев управлява църква в предградието на Женева “Шен Бужери”. Племенникът обяснява пред изданието, че неговият чичо по онова време вероятно не е бил агент, а се е намирал “под строг контрол от КГБ”.

Патриарх Кирил и Руската православна църква са отказали да коментират пред журналистите информацията за разузнавателната дейност. Световният съвет на църквите отговаря на Sonntagzeitung, че “не разполага с информация по този въпрос”.

“Новая газета” разкри преди време, че патриарх Кирил разполага с вила в Швейцария. Тя му е била подарена от швейцарска гражданка. През февруари 2020 г. “Открити медии” публикува снимка, на която се вижда, че патриархът разполага с швейцарски часовник с диаманти.

През 2022 г. Ройтерс писа, че изказванията на Кирил в подкрепа на войната в Украйна са довели до разцепление в православните църкви по света. По-късно Ватикана отмени среща на Папа Франциск с руския патриарх.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели