Руският парламент одобри бивши затворници да бъдат мобилизирани

Време за прочитане:1 Минути, 22 Секунди

Руските депутати одобриха в четвъртък поправки в закона, които ще позволят мобилизация и участие във войната в Украйна на бивши затворници с тежки присъди, съобщи Франс прес.

В поправките става дума за лица, които са излезли от затвора преди по-малко от осем години (с присъди за тежки престъпления) и преди по-малко от десет години (с присъди за особено тежки престъпления).

Законът за мобилизацията, който Владимир Путин подписа през септември, досега не се отнасяше до затворници с подобни присъди.

Отсега нататък според гласуваните от Държавната дума (долната камара на руския парламент) промени единствено осъдените за педофилия, вземане на заложнициатентатитрафик на радиоактивни материали, шпионаж или измяна, няма да подлежат на мобилизация.

Руските депутати гласуваха и закон, който урежда статута на доброволците, “помагащи на въоръжените сили” при конфликти или антитерористични операции в страната или извън нея. Те вече получават “същия статут, като войници, служещи по договор”. “Така е редно – те защитават нашата страна”, заяви председателят на Думата Вячеслав Володин. 

Мобилизацията в Русия беше въведена след отстъпления на силите на Москва в различни части на Украйна и вече е обхванала повече от 230 000 души по данни властите. Тя предизвика протестни демонстрации в някои области на страната и накара мнозина да напуснат незабавно Русия. Съобщено бе и за многобройни случаи на получаване на повиквателни от лица, които не подлежат на мобилизация – като студенти, възрастни и болни. Това накара дори президента Путин да признае, че са допуснати грешки в този процес.

Също така, този месец руските депутати предложиха законопроект, който ще позволи на затворниците, записани да се бият в Украйна, да им бъдат сменени присъдите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели