Руският министър Сечин: Тайван ще се върне в Китай „по график“

Време за прочитане:1 Минути, 29 Секунди


Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин, ръководителят на най-големия производител на петрол в Русия Роснефт – Игор Сечин, затрупа с похвали ръководството на Китайската народна република, като заяви иронично, че Тайван ще се върне “в родното си пристанище” по график, съобщи Ройтерс.

Сечин заяви също, че позицията на Саудитска Арабия на световния пазар на петрол е “разумна” и се основава на анализ на търсенето и предлагането на петрол.

Русия се ориентира към изграждане на по-тесни връзки с Азия, особено Китай, за да компенсира западните санкции срещу Москва, наложени заради войната в Украйна.

В рече на международен икономически форум в Баку Сечин заяви, че решенията, взети от неотдавнашния конгрес на Китайската комунистическа партия, ще осигурят ново равнище на развитие на страната.

Ръководителят на Роснефт изрази изключително уважение към “позицията на ръководството (на Китай), което спокойно и открито, без фалшиви основания, излага своите позиции дори и по най-трудните въпроси, като проблема с Тайван, който в това отношение може да се оцени като малко преувеличен”.

Сечин добави, че опитите на САЩ да създадат своя собствена сложна индустрия за микрочипове показват, че “завръщането на Тайван в родното му пристанище” върви “по график”.

Той заяви също, че Роснефт е прехвърлил 700 милиона долара дивиденти за второто полугодие на 2021 г. в специални сметки за компанията Би Пи, която според Сечин остава акционер “в сянка” на Роснефт въпреки решението да напусне компанията след началото на това, което Москва нарича “специална военна операция” в Украйна.

Засега британската компания не е отговорила на молбата за коментар на Ройтерс.

Припомняме твърденията на Китай, че самоуправляващият се Тайван е негова територия и засили военния и политически натиск срещу острова през последните две години. Тайпе категорично отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет и обещава да защитава своята свобода и демокрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
6
Сподели