Русия удря жестоко Запада със зловещи контрасанкции

Време за прочитане:1 Минути, 41 Секунди

Руският президент Владимир Путин уведоми Запада във вторник, че може да прекрати износа и сделките, съобщиха световните агенции, като Ройтерс отбеляза, че това е най-тежкият отговор на Кремъл досега на санкциите, наложени от Съединените щати и съюзниците им заради руската инвазия в Украйна.

Путин подписа във вторник широкообхватен указ, който забранява износа на продукти и суровини за хора и организации от специален списък, който той инструктира правителството да изготви в рамките на 10 дни.

Указът, който влезе в сила с публикуването му, дава на Москва правомощието да сее хаос на пазарите, тъй като може във всеки един момент да спре износа или да скъса договорите с юридически или физически лица, които са попаднали в списъка. изтъква Ройтерс.

Путин изрично формулира указа като отговор на това, което той определи като незаконни действия на Съединените щати и техните съюзници, целящи да лишат “Руската федерация, гражданите на Руската федерация и руските юридически лица от права на собственост или ограничаване на техните права на собственост”.

Указът определя “специални икономически мерки в отговор на неприятелските действия на някои чужди държави и международни организации”.

Москва и Кремъл вече определиха санкциите като обявяване на икономическа война.

Опитът на Запада да изолира икономически Русия – един от най-големите производители на природни ресурси в света – тласна световната икономика в неизследвани води с растящи цени и предупреждения за недостиг на храна.

69-годишният Путин многократно предупреждава, че Москва ще отговори в натура, въпреки че до вторник най-тежкият икономически отговор на Кремъл беше прекъсването на доставките на газ за Полша и България и исканата нова схема за плащане на газ от европейските купувачи.

Откакто Западът наложи санкции на Русия, икономика за 1,8 трилиона долара се насочва към най-голямото си свиване от годините след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. на фона на растящата инфлация.

Започна значително прехвърляне на руски активи – руската държава придобива още по-голямо влияние върху икономиката, много големи западни инвеститори – като енергийните гиганти BP и Shell – излизат от проектите си, а олигарсите се опитват да преструктурират своите бизнес империи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели