Русия търси „ново ниво“ на връзките с Китай

Време за прочитане:1 Минути, 12 Секунди

Русия заяви, че иска да издигне връзките си с Китай до “ново равнище” и че очаква с нетърпение двустранните преговори с китайското ръководство, след като руският в. “Ведомости” съобщи, че високопоставеният китайски дипломат Ван И ще посети Москва, предаде Ройтерс.

“Убедени сме, че потенциалът на двустранното руско-китайско сътрудничество все още далеч не е изчерпан”, заяви руското външно министерство. Москва се стреми обемът на двустранната търговия да достигне 200 милиарда долара по-рано от предвиденото и “значително да задълбочи” връзките си с Пекин, допълни ведомството.

Задълбочаващото се „безгранично“ партньорство между издигащата се суперсила Китай и титана на природните ресурси Русия се наблюдава от Запада с известно безпокойство, въпреки че не е ясно колко дълбоко е партньорството, отбелязва Ройтерс.

Китай се въздържа от това да осъди руската операция срещу Украйна или да я нарече “инвазия”.

След като Западът наложи на Русия най-суровите санкции в съвременната история заради войната в Украйна, президентът Владимир Путин каза, че Москва се обръща към Азия и по-конкретно към Китай.

Изявлението на руското външно министерство бе направено малко след като в. “Ведомости” съобщи, че следващия месец водещият китайски дипломат Ван И ще пристигне в Москва. Ван може да се срещне с Путин, посочва изданието, като допълва, че целта на посещението не е ясна, но вероятно става въпрос за подготовка на визита на президента Си Цзинпин.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нан каза в отговор на журналистически въпрос, че все още няма информация за подобна среща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
12
Сподели