Русия трябва да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН

Време за прочитане:1 Минути, 21 Секунди

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Русия трябва да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН, съобщи ДПА.

“Когато постоянен член на Съвета за сигурност започне непредизвикана и неоправдана война, война, която е осъдена от Общото събрание, отстраняването на този член от Съвета за сигурност, според мен, трябва да бъде автоматично”, каза Мишел за войната на Русия на Украйна.

“Използването на правото на вето трябва да бъде изключение, но се превърна, видяхме го, в правило. Реформа е необходима и спешна”, каза председателят, обръщайки се към Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН – Китай, САЩ, Франция, Великобритания и Русия – имат право на вето върху резолюции.

Съветът за сигурност е най-мощният орган на ООН, тъй като неговите резолюции са задължителни за страните членки. Съгласно Устава на ООН Съветът за сигурност носи “основната отговорност за поддържането на международния мир и сигурност”.

Украинският президент Зеленски многократно е настоявал Русия да загуби правото си на вето, докато води война.

Междувременно Турция настоя “за” отмяна на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН, съобщи в петък министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

“Все повече политици казват, че светът е по-голям от пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН”, заяви той пред репортери в Ню Йорк след участието на турската делегация в 77-ата сесия на Общото събрание на ООН.

В сесията на ООН участва и руският външен министър Сергей Лавров, а срещи с него са поискали няколко европейски външни министри, но те не са се осъществили, стана ясно от думите на неговия говорител Мария Захарова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели