Русия с мащабни военни учения в Далечния изток

Време за прочитане:1 Минути, 10 Секунди

Русия започна широкомащабни военни учения с участието на няколко приятелски на Кремъл държави, включително Китай, а напрежението между Москва и западните столици нарасна.

Ученията, наречени “Восток-2022”, са планирани да се проведат до 7 септември на няколко полигона в Далечния изток на Русия и във водите край нейното източно крайбрежие. Те се провеждат в момент, когато Русия е в състояние на противопоставяне със западните държави във връзка с това, което Москва нарича своя военна операция в прозападна Украйна.

Активният етап на ученията започна с учения на бойни самолети, противовъздушни части и симулации на разминиране в Японско море, съобщи руското министерство на отбраната.

“Екипажите на бойната авиация ще трябва да изпълнят прехващане на въздушни цели… и нанасяне на въздушни удари по наземни цели”, се казва в изявление на министерството.

По данни на Москва в ученията ще участват над 50 000 войници и повече от 5000 единици военна техника, включително 140 самолета и 60 кораба, съобщи АФП. Сред участващите държави са няколко от съседните на Русия държави, както и Сирия, Индия и ключовият съюзник Китай.

Потвърждавайки участието си в ученията през август, Китай заяви, че съвместните учения “нямат връзка с настоящата международна и регионална ситуация”.

Откакто Русия започна “военна оперция” в Украйна на 24 февруари, Москва се стреми към по-тесни връзки с държави в Африка, Южна Америка и Азия – най-вече с Китай.

Подобни учения за последен път бяха проведени през 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
36
Сподели