Русия сравнява украинските военни с терористи

Време за прочитане:1 Минути, 36 Секунди

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сравни условията за евакуация на цивилни, за които се твърди, че украинските войски, обсадени в стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол, с исканията, отправени преди това от терористи в Сирия.

Говорейки в четвъртък, Песков реагира на съобщенията, че украинските сили, укрити в завода, искат да обменят държани там цивилни за храна и лекарства.

По-рано неназован представител на руското командване, отговарящ за операцията в огромния завод на Азовстал, заяви пред руския вестник “Риа Новости”. Служителят каза пред журналисти, че „виждали сме подобни методи и преди, например в Сирия“, където терористите също се опитват да обменят хора за храна. Според доклада на РИА Новости „повече от 200 цивилни, включително жени, деца и възрастни хора могат да бъдат държани в подземните тунели и бункери на Азовстал“.

Вячеслав Володин, председател на Държавната дума на Русия, също коментира доклада в четвъртък. В публикацията си в Telegram той твърди, че „екстремистите в Азовстал са предложили да сменят останалите цивилни там за храна и лекарства“. Володин разкри и условията на предполагаемата сделка – „петнадесет заложници за тон храна, както и лекарства“. Той също така добави, че украинските войски уж са „предупредили, че повече няма да пускат никого в Украйна“, а по-скоро ще обменят стоки.

Руският политик обвини украинските сили, че първо са примамили цивилни в стоманодобивния завод, за да ги използват по-късно като жив щит и да се опитат да ги обменят за храна. Според Володин обсадените прокиевски войски на практика приравняват човешки живот с 66,6 килограма стоки. Руският служител твърди, че украинските бойци се интересуват само от спасяването на собствените си кожи.

Той определи това поведение като типично за „терористи“. Руските сили твърдят, че контролират целия пристанищен град Мариупол, с изключение на стоманодобивния завод Азовстал – последната украинска крепост там. Огромният завод от съветската епоха има широка мрежа от укрепени бункери и тунели от времето на Студената война, където украинските войници, както и националистическите батальони, са били обсадени повече от месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели