Русия спря напълно доставките за Германия по “Северен поток” до 21 юли

Време за прочитане:51 Секунди

Доставките на газ от Русия към Германия спират от днес за 10 дни, за да бъде извършена планирана поддръжка на газопровода “Северен поток 1”, предаде ДПА. Предвижда се притокът на  да бъде възобновен рано сутринта на 21 юли.

Германски официални представители обаче изразиха силни опасения, че газоподаването може и да не бъде възобновено. От началото на войната в Украйна и налагането на санкциите срещу агресора Москва използва синьото гориво като оръжие за натиск срещу “неприятелските страни” от ЕС да се откажат от наложените ограничения.  “Играта” на Кремъл с намаляване и дори пълно спиране на газовите потоци към отделни части на Европа изнервя пазарите и води до непрекъснато покачване на цените.

Руската държавна компания “Газпром” вече значително намали притока по “Северен поток 1”, като се позова на забавяния на ремонтни дейности. Москва твърди, че забавянията се дължат на наложените от Запада санкции. 

Според германската Федерална мрежова агенция в момента се използва само около 40% от капацитета на тръбопровода, на което се дължи допълнителното повишение на цените на газовите пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели