Русия спря издаването на международни паспорти на запасняци

Време за прочитане:1 Минути, 0 Секунди

Русия спира да издава международни паспорти на мобилизирани граждани, пише днес на правителствения информационен портал, съобщи “Франс прес”.

Агенцията отбелязва, че десетки хиляди руснаци вече са избягали в чужбина, откакто президентът Владимир Путин нареди частична мобилизация миналата сряда.

“Ако гражданин вече е бил призован да изпълни военната си служба или е получил повиквателна (за мобилизация или военна повинност), ще му бъде отказан международен паспорт и ще получи уведомление с обяснение за отказа и неговия срок”, пише в съобщението.

Руските граждани имат нужда от международен паспорт, за да пътуват до повечето чужди страни, с изключение на Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, където могат да стигнат и с националните си паспорти.

Междувременно руските власти съставят списък на всички напускащи страната на границата. Това каза председателят на парламента Вячеслав Володин, предаде “Интерфакс”.

Подобно на други държави, руските власти водят статистика с пресеклите границите на влизане и излизане. Коментарът на Володин обаче съвпада с деня, за който течаха обсъждания в Кремъл за възможно затваряне на границите за всички мъже в мобилизационна възраст.

Володин все пак не обясни целта на списъците. Думите му за автомобилите вероятно са свързани със сведенията, че в километричните опашки на границите някои руснаци оставят колите си и пресичат като пешеходци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели