Русия спира доставките на петролни продукти

Време за прочитане:57 Секунди

Руската държава предупреди, че ще спре да доставя петролни продукти за страните, които решат да наложат таван на цените. Това обяви Александър Новак, съобщи Интерфакс.

САЩ отказаха да внасят руски суровини още през март. В края на юли “Ройтерс”, позовавайки се на източник, съобщи, че страните от Г-7 възнамеряват да определят таван на цените до 5 декември – тогава петролното ембарго на ЕС ще влезе в сила. Въвеждането на тавана трябва да ограничи приходите на Русия от търговията.

Новак обяви, че неговата страна няма да работи при непазарни условия. Това означава, че просто ще спре доставките за страни, които въведат решението.
Добави, че все още не знае мнението на Китай и Индия по темата, но според него това би променило тотално правилата в търговията.

Той нарече подобни предложения “пълен абсурд” и “намеса в пазарните механизми”. Опитите за ограничаване на цените на петрола “ще доведат до дестабилизация на петролната индустрия, петролния пазар” и на първо място цената за това ще трябва да платят европейските и американските потребители, за които енергийните ресурси вече са поскъпнали, каза Новак. “Това ще унищожи напълно пазара”, смята вицепремиерът.

“Руските компании се подготвят за всякакви варианти”, допълни Новак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели