Русия се оттегли от сделката за износ на украинско зърно

Време за прочитане:2 Минути, 43 Секунди

Русия оттегля участието си в сделката за износ на зърно от Украйна, постигната по-рано тази година с посредничеството на ООН и Турция, която доведе до изнасяне на повече от 9 милиона тона зърно от Украйна и понижаване на световните цени на храните. Повод за решението стана твърдението на Москва, че украинската армия е атакувала с дронове Черноморския ѝ флот в Севастопол. Украйна този претекст като фалшив, припомняйки, че по-рано е предупреждавала, че Русия планира да развали споразумението.

“Заради терористичния акт на 29 октомври, извършен от режима в Киев с участието на британски специалисти срещу кораби на Черноморския флот и граждански кораби, участващи в осигуряването на сигурността на “зърнения коридор”, руската страна спира участието си в изпълнението на споразумението за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища”, се казва в изявлението руското министерство на отбраната.

Документът бе подписан в края на юли в Истанбул след двумесечни преговори, водени от ООН и Турция, като трябваше да облекчи и руските доставки на зърно и торове въпреки строгите западни санкции срещу Москва.

По-рано военното министерство в Москва заяви, че украински военни са извършил “терористична атака” срещу кораби на руския Черноморски флот и граждански плавателни съдове в Севастопол, като са били обучени от специалисти от британските военноморски сили.

Според ведомството същите британски специалисти били замесени и в “планирането, подсигуряването и осъществяването на терористичния акт в Балтийско море от 26 септември т. г., когато бяха взривени газопроводите Северен поток и Северен поток-2”.

Лондон категорично отхвърли твърденията на Москва.

“За да отклони вниманието от катастрофалното справяне с незаконното нашествие в Украйна, руското министерство на отбраната прибягва до прокарването на неверни твърдения от епичен мащаб”, заяви говорител на министерството на отбраната в Лондон. Той добави, че “тази поредна измислена история говори повече за споровете вътре в руското правителство, отколкото за Запада”.

Според Министерството на отбраната на Русия в атаката в Севастополския залив са участвали девет безпилотни летателни апарата и седем автономни морски безпилотник. Според него руските кораби са ги унищожили.

При нападението са получили “незначителни повреди” руският миночистач “Иван Голубец” и заграждения в залива Южная. Атакуваните кораби от Черноморския флот участват в мерките за сигурност на зърнения коридор в рамките на международната инициатива за извозване на селскостопанска продукция от украинските пристанища, заяви военното министерство на Русия.

Според Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър, в Севастополския залив на окупирания от Москва полуостров Крим са експлодирали днес четири военни кораба на Русия, включително една фрегата и един десантен кораб. Това съобщиха онлайн изданието “Хвиля” и други украински медии, като се позоваха на пост на Герашченко в “Телеграм”.

Причина за експлозиите според украинския служител е било невнимателно боравене с взривни вещества. “Руснаците са в такъв шок, че още не знаят как да докладват за това на Путин!”, пише той.

Руската декларация дойде ден след като шефът на ООН Антонио Гутериш призова Русия и Украйна да подновят сделката. Гутериш също така призова други страни, главно на Запад, да ускорят премахването на пречките, блокиращи руския износ на зърно и торове.

Ръководителят на ООН подчерта неотложността на подновяването на сделката, постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли, която изтича на 19 ноември, „за да допринесе за сигурност по света и да смекчи страданието, което тази глобална цена на живота причинява, тъй като кризата засяга милиарди хора“, каза неговият говорител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели