Русия планира дълбоки реформи в армията

Време за прочитане:1 Минути, 30 Секунди

Русия обяви, че ще направи “големи промени” във въоръжените си сили от 2023 г. до 2026 г. и обеща да преобразува военната си структура след месеци на неуспехи на бойното поле в Украйна, съобщава “Ройтерс”.

Руското министерство на отбраната съобщи, че се предвижда броят на военнослужещите във въоръжените сили да се увеличи до 1,5 милиона души.

В допълнение към административните реформи Министерството на отбраната заяви, че ще засили бойните способности на своите военноморски, аерокосмически и стратегически ракетни сили.

“Само укрепвайки ключовите структурни компоненти на въоръжените сили е възможно да гарантираме военната сигурност на държавата и да защитим новите региони и обектите от критичната инфраструктура на Руската федерация”, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на съвещание със заместниците си в министерството, с главнокомандващите на видовете въоръжени сили на Русия и командващите родовете войски и военните окръзи по въпроса за изпълнението на решението на руския президент Владимир Путин за увеличаване на числеността на въоръжените сили до 1,5 милиона военнослужещи, предаде ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на свой ред отбеляза, че промените са били необходими поради “прокси войната”, водена в Украйна от Запада, който изпраща все по-тежко въоръжение на Киев, за да му помогне да устои на руските сили.

Шойгу отбеляза, че ще бъде извършена и “промяна във военно-административното деление” на страната.

По негови думи “особено внимание трябва да се обърне на набирането на войски”, както и на “навременната доставка” на военна техника и “увеличаване на броя на полигоните”.

Ведомството направи многобройни промени в ръководството си през 11-те месеца на “специалната военна операция”, в която руските сили първоначално превзеха големи райони от Южна и Източна Украйна, но впоследствие претърпяха поредица от болезнени поражения и отстъпления.

Миналата седмица Шойгу назначи началника на руския генерален щаб армейски генерал Валери Герасимов за командващ войната в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели