Русия отхвърля като „скандална“ присъдата по делото за сваления над Украйна „Боинг“

Време за прочитане:1 Минути, 25 Секунди

Русия отхвърли, по думите ѝ “скандалното” решение на нидерландски съд да осъди двама нейни граждани за свалянето на малайзийски “Боинг” и каза, че процесът не е бил безпристрастен, предаде Ройтерс.

Съдиите признаха трима мъже за виновни в убийство за ролята им в свалянето през 2014 г. на самолет, извършващ полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Украйна, убивайки всичките 298 пътници и членове на екипажа, и ги осъдиха на доживотен затвор задочно.

Тримата са бившите служители на руското разузнаване Игор Гиркин и Сергей Дубински, както и украинският сепаратистки лидер Леонид Харченко.

Нидерландският съд постанови също, че Русия е имала цялостен контрол върху силите на украинските сепаратисти по времето, когато е бил свален самолетът.

Руското външно министерство каза, че съдът е бил подложен на безпрецедентен натиск от страна на нидерландски политици, прокурори и медии, за да наложи политическимотивирана присъда.

“Процесът в Нидерландия има всички шансове да се превърне в един от най-скандалните в историята на съдебната практика” посочи в изявление министерството. Русия нееднократно отрече да е замесена в свалянето на самолета на 17 юли 2014 г. и изобщо да е имала военно присъствие в Украйна по това време.

Освен това руски политик каза пред агенция ТАСС, че Москва няма да екстрадира Гиркин и Дубински.

Андрей Клишас, който е член на горната камара на руския парламент, каза пред ТАСС, че решението на съда няма да повлече след себе си никакви правни последствия.

Руското външно министерство заяви, че прокурорите са пренебрегнали всички доказателства, че ракетата може да е била изстреляна от украински войски от територия, контролирана от Киев.

„Дълбоко съжаляваме, че Окръжният съд в Хага пренебрегна принципите на безпристрастното правосъдие в полза на настоящата политическа ситуация“, казва още Клишас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
73
Сподели