Русия: Няма нужда от истерична реакция на обществото във връзка с мобилизацията

Време за прочитане:1 Минути, 26 Секунди

Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви, че не е необходимо обществото да реагира “истерично” на мобилизацията на резервисти за участие в бойните действия в Украйна, съобщи ДПА.

Новината за частичната мобилизация, която Путин обяви в сряда, предизвика редки антивоенни протести в множество градове и паника сред руските мъже. Широко разпространени са случаите с руснаци, които бързо резервират еднопосочни полети или се отправят към държави като Финландия и Казахстан.

Напускането на страната се разглежда като заплаха за руската икономика, както и за отслабващата военна машина на Путин в Украйна, посочва ДПА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отхвърли опасенията на обществеността.

“По някакъв начин може да се разбере, че в първите часове след обявяването и дори в първия ден имаше истерична, изключително емоционална реакция, защото наистина нямаше достатъчно информация”, каза той.

Руското министерство на отбраната предостави нови подробности за това кои мъже няма да бъдат засегнати от мобилизацията, а през изминалите дни правителството разпространи повече информация и създаде горещи телефонни линии, за да отговаря на въпроси.

Специалистите в областта на високите и информационните технологии, критично важните служители във финансовия сектор и членовете на държавните медии, които участват във военната пропаганда на Кремъл, не трябва да получават повиквателни, тъй като работят в професии, “опазващи системата”, заяви министерството.

Във връзка със заминаването на много мъже, ръководителят на Комисията по отбрана в руския парламент Андрей Картаполов обясни, че според закона за мобилизацията има забрана резервистите да напускат страната.

Тъй като обаче Путин е наредил “частична” мобилизация, законът не се прилага, каза той, и пътуванията в рамките на Русия и в чужбина са разрешени. Въпреки това Картаполов препоръча на резервистите, които не са сигурни дали подлежат на мобилизация, сами да отидат в наборната комисия, за да изяснят положението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
9
Сподели