Русия към Европа: Изходът от енергийната криза е “Северен поток 2”

Време за прочитане:1 Минути, 45 Секунди

Енергийната сигурност на Европа без Русия е невъзможна. Това заяви председателят на руския парламент Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.

В “Телеграм” той предупреди европейските си лидери, че трябва да премахнат санкциите и да пуснат “Северен поток 2”, в противен случай ще усложнят още повече живота на своите граждани.

Настъпи моментът на истината за ръководителите на европейските държави, отбеляза Володин. Според него те имат два изхода от ситуацията, “която сами са си създали”.

“Първо, премахнете нелегитимните санкции срещу страната ни и пуснете “Северен поток 2” или второ, оставете всичко както е, което ще доведе до икономически проблеми и ще усложни още повече живота на гражданите“, обобщи председателят на Думата.

Той добави, че миналата година европейските държави са купили 341 милиарда куб. м газ, от които почти 50% е руски тръбен газ.

Санкциите срещу нашата страна доведоха до енергийна криза в европейските държави, които ги инициираха, подчерта Володин. В резултат на това, отбеляза той, френският президент Еманюел Макрон се опита да изглади дилемата с недостига на газ по време на пътуване до Алжир, но не успя да го направи.

Дори ако целият износ на газ по тръбопроводи от Африка, Близкия изток и страните от ОНД бъде пренасочен, Европа няма да може да компенсира 62,8% от обема, доставян преди това от Русия, категоричен бе Володин.

След началото на войната в Украйна, германското правителство, което преди това подкрепяше проекта “Северен поток 2”, прекрати процедурата по сертифициране на газопровода.

“Северен поток 2” беше построен с цел да бъде заобиколена Украйна при доставките на руски газ. Правителството на предишната канцлерка Ангела Меркел неотклонно се застъпваше за проекта въпреки предупрежденията, че след като той бъде завършен, руският президент Владимир Путин може да започне война срещу Украйна.

На 1 март, седмица след нахлуването на Русия в Украйна, компанията Nord Stream 2 AG – оператор на газопровода “Северен поток 2” фалира, като към момента на фалита единственият акционер в проекта бе руската държавна компания “Газпром”.

Припомняме, че в края на юли руският президент Владимир Путин заяви, че ако Европа иска природен газ, то трябва да помни, че освен “Северен поток 1”, има и “Северен поток 2”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели