Русия изригна срещу собствените си войници: “Те сами са си виновни”

Време за прочитане:1 Минути, 28 Секунди

“Войниците ни сами са си виновни за атаката в Макеевка.” Това обяви руското министерство на отбраната в коментар за украинското нападение през уикенда, при което бяха убити 89 руски военнослужещи според Москва, предаде ТАСС. Според украинските власти обаче, загиналите са в пъти повече, поне 400 загинали и 300 ранени.

Руското министерство на отбраната стовари изцяло вината за удара в Макеевка, при който загинаха много мобилизирани, върху убитите. Причината за атаката според Министерството на отбраната е масовото използване на мобилни телефони от войниците, въпреки забраната. „Този фактор позволи на врага да локализира и определи координатите на местоположението на военния персонал за нанасяне на ракетен удар“, се казва в изявление на министерството.

Той отбеляза, че комисия разследва обстоятелствата около случая и въз основа на резултатите от разследването виновните за случилото се ще бъдат подведени под отговорност.

Версията за мобилните телефони като причина за удара бе рязко разкритикувана от почти всички руски военни кореспонденти. Най-рязък бе Телеграм канала Grey Zone, който е свързан с частната военна компания “Вагнер”.

“Очаквано, вината за случилото се в Макеевка се прехвърля върху самите мобилизирани. Виждате ли, те включиха телефоните си и бяха забелязани. Разбира се, врагът има такава възможност и понякога го прави. Но в случая 99% е лъжа и опит за прехвърляне на вината. Най-вероятната версия, както и в други подобни ситуации, е разузнаването под прикритие. По украинските канали неведнъж съм виждал как в Макеевка карат коли с украински знамена, правят видеоклипове с всякакви проукраински коментари, а вие говорите за някаква система за засичане на телефони. Да не се види струпването и сборището на няколкостотин военни, които се въртят из града, в случая Макеевка, би било трудна задача само на идиотите от нашето МО”, написаха авторите на канала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели