Русия блокира приемането на декларация за ядрените оръжия в ООН

Време за прочитане:1 Минути, 20 Секунди

Русия блокира приемането на съвместна заключителна декларация на 10-ата конференция на ООН за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Този договор, който подписалите го 191 страни преразглеждат на всеки пет години, има за цел да насърчи пълното разоръжаване и сътрудничеството в мирното използване на ядрената енергия.

„За мое дълбоко съжаление, тази конференция не можа да постигне консенсус“, каза след края на срещата председателят на конференцията Густаво Злаувинен.

Някои държави и неправителствени организации се надяваха на четириседмичния форум, който приключи вчера в Ню Йорк, да бъдат определени обвързващи крайни срокове за премахване на ядрените оръжия по света.

Заместник-директорът на департамента по въпросите на неразпространението и контрола над въоръженията към руското външно министерство Игор Вишневецкий заяви, че „за съжаление, няма консенсус по този документ“. По думите му много страни, не само Русия, не са се съгласили с „цял куп въпроси“ в проекта на заключителната декларация.

Друг руски представител се оплака, че някои участници са използвали конференцията, за да уреждат сметки с Москва заради войната в Украйна, вместо да работят за ядрено разоръжаване.

Документът се нуждаеше от одобрението на всички 191 страни по договора, действащ от 1970 г. и насочен към ограничаване на разпространението на ядрените оръжия, а в крайна сметка и към освобождаването на света от тях.

Критици се оплакват, че за петте официални ядрени сили – САЩ, Китай, Великобритания, Франция и Русия, важат различни правила от тези за подписалите договора държави, които нямат ядрени оръжия.

Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея също притежават ядрени оръжия според Федерацията на американските учени, но не са страни по договора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели