Румъния обезвреди мина, плаваща близо до брега на Черно море

Време за прочитане:52 Секунди

Военноморските сили на Румъния извършиха контролирана експлозия в събота на морска мина, която се носеше близо до брега на Черно море, съобщиха от министерството на отбраната.

Мината се е носела в морето на около 2,5 морски мили от северния вълнолом на пристанище Констанца. За присъствието ѝ е било съобщено на румънските власти в събота сутринта около 8.00 ч. от турския товарен кораб “Ахмет Кан”. В съответствие с оперативните процедури началникът на Военноморския щаб вицеадмирал Михай Панаит е разпоредил бърза намеса на водолазната група за обезвреждане на взривни устройства, която е на постоянно бойно дежурство, и подготовка за плаване на миночистача „Вицеадмирал Константин Белеску”.

Обезвредената в събота мина, е четвъртата операция на румънските военни водолази за неутрализиране на мини. От началото на войната Турция, Румъния, България и Украйна са унищожили около 40 мини в западните води на Черно море.

Мините започнаха да плават в Черно море, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари тази година, а румънски, български и турски военни водолазни екипи обезвреждат тези, които се носят в техните води.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели