Румъния може да влезе в Шенген до края на годината

Време за прочитане:1 Минути, 30 Секунди

Има шанс Румъния скоро да се присъедини към Шенгенското пространство. Това обяви румънският държавен глава Клаус Йоханис, съобщи EURACTIV.

Изданието съобщи, че Съветът на ЕС ще гласува през декември дали да разреши влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство след повече от десет години забавяне.

Европейският парламент отново призова България и Румъния да влязат в общото пространство. Двете страни са изпълнили условията от десет години.

Румънската страна очаква бързо решение. Европейски държави вече са изпратили експерти, които да оценят подготовката на страната да се присъедини към зоната без граничен контрол.

Нидерландия може да е единствената страна, която се противопоставя на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и е една от страните, които не са изпратили експерти.

В миналото няколко други държави членки бяха против присъединяването на Румъния и България. Все пак и френският президент Еманюел Макрон, и германският канцлер Олаф Шолц призоваха тази година за предоставяне на достъп на двете страни до зоната без граничен контрол.

Наскоро се проведоха дискусии между Букурещ и Хага по този въпрос и се очаква нидерландският премиер Марк Рюте да направи официално посещение в Букурещ следващата седмица.

На въпрос в сряда преди срещата на върха на европейските лидери в Прага, Йоханис каза, че има възможност Румъния да бъде приета в Шенген до края на годината по време на чешкото председателство на ЕС. “Но гаранцията, трябва да го кажа ясно, все още не съществува”, подчерта Йоханис.

По-рано в сряда българските евродепутати излязоха с обща декларация, в която нястояват за незабавното приемане на България и Румъния в Шенген и за прекратяване на опитите по политически причини то да се отлага. С подобна декларация излезе и парламентарната група на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Експертна проверка от Европейската комисия ще бъде в България през следващата седмица, за да провери на място прилагането на шенгенското законодателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели