Росенергоатом: АЕЦ Запорожие минава на руско ядрено гориво

Време за прочитане:1 Минути, 37 Секунди

Запорожката атомна централа ще премине към руско ядрено гориво, след като изчерпи настоящите си резерви. Това обяви Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на руския ядрен енергиен оператор “Росенергоатом”, цитиран от “Ройтерс” и ТАСС.

“Горивото, което е в експлоатация, ще бъде изразходено. Нашето ще бъде използвано в бъдеще”, посочи той.

Четири от енергийните блокове на Запорожката АЕЦ, контролирана от руските войски в Украйна, работят в момента с ядрено гориво на американската компания “Уестинхаус”. Карчаа не посочи точно кога централата ще мине на руско гориво – по думите му “дори тесните специалисти” не могат да кажат кога ще се изчерпят резервите.

Наред с това той отбеляза, че Запорожката АЕЦ започва прехода към руската система за съхранение на отработеното гориво. Този процес обаче протича на различни нива – включва “редица етапи, като се започне с документите, регламентите и т. н. Разбира се, ще има преходен период за всеки елемент от него”, уточни експертът.

Украйна и Русия многократно са се обвинявали взаимно в обстрел на централата, засилвайки опасенията за евентуална злополука с изтичане на радиоактивен материал.

Котин отбеляза, че най-големият му страх е прекъсването на външното електрозахранване, необходимо за охлаждане на реакторите, всички от които са в режим на студено спиране, както и загубата на аварийни дизелови генератори, които имат запаси от гориво само за 10 дни.

Това е просто безпрецедентна ситуация за най-голямата атомна електроцентрала в Европа, подчерта той.

Атомната електроцентрала се намира в южната Запорожка област, голяма част от която е под контрола на руските сили и която по-рано този месец беше обявена за част от Русия от руския президент Владимир Путин, заедно с три други частично окупирани области.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец след като започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна.

МААЕ многократно призоваваше за зона за сигурност около съоръжението. Последният действащ реактор на централата беше изключен през септември поради повтарящите се атаки. Местната руска администрация отхвърли възможността за повторно пускане на енергийните блокове на централата към момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели