Риши Сунак, първият цветнокож британски премиер

Време за прочитане:4 Минути, 52 Секунди

Избран за първи път в парламента през 2015 г., Риши Сунак стана най-младият министър-председател на Великобритания от повече от 200 години насам, натоварен със задачата да управлява дълбоко разделена страна, изправена пред икономически спад, който ще остави милиони хора по-бедни.

Сунак надделя във вътрешната надпревара в Консервативната партия над центристката Пени Мордонт – бивша министърка на въоръжените сили, на здравеопазването и на жените и равенството в правителствата на Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън. Тя първа се кандидатира за поста, но не събра нужната подкрепа на минимум 100 депутати, за да участва в гласуването за лидер.

Това е забележително завръщане за Сунак, който загуби надпреварата за лидерския пост от Лиз Тръс преди по-малко от два месеца, когато беше обвинен от някои членове на Консервативната партия, че е свалил техния герой Борис Джонсън.

Един от най-богатите политици в Уестминстър, по-богат от кралското семейство на Острова, разкри „Guardian”, той влиза на “Даунинг стрийт” насред необходимостта да се направят дълбоки съкращения на публичните разходи, за да се спре фискалната криза, както и ще трябва да се справи с кризата с разходите за живот, зимата на стачките и войната на Русия в Украйна.

Поддръжниците му твърдят, че бившият министър на финансите е сигурен човек, който може да възстанови доверието към Великобритания от страна на инвеститорите, след като минибюджетът на Тръс предложи намаляване на данъците, без да посочи как да бъдат финансирани.

Но бившият анализатор от Goldman Sachs и партньор в хедж фонд е изправен и пред предизвикателства в управляващата Консервативна партия, където някои депутати го обвиняват за ролята му в отстраняването на Джонсън и се опасяват, че той няма нужните качества, за да печели избори.

Опозиционната Лейбъристка партия вероятно ще го представи като член на изключително богатия елит, който не е наясно с натиска, с който се сблъскват милиони, докато Великобритания се плъзга към рецесия, повлечена от нарастващите цени на храните и енергията.

Някои се опасяват, че той няма да може да обедини партията, която е дълбоко разделена и свикна бързо да се освобождава от лидери, които не харесва.

“Той не можа да победи Лиз Тръс миналия месец; не се превърна в победител на изборите по-малко от два месеца по-късно”, заяви при условие за анонимност един от високопоставените депутати от Консервативната партия, след като подкрепи Джонсън в неуспешния му опит да се кандидатира отново.

Сунак замества Тръс, която заяви, че ще подаде оставка преди четири дни, но която го победи на 5 септември с 57% от гласовете на членовете на Консервативната партия. Тогава бившият финансов министър многократно определи идеите на предшественика си като “приказна” икономика, която би изплашила пазарите. Оказа се прав, но след ускорената надпревара за лидерския пост някои консерватори твърдят, че се съмняват в ангажимента му към визията в стил Маргарет Тачър, която да стимулира растежа, след като той постави Великобритания на пътя към най-високата данъчна тежест от 50-те години на миналия век насам със спешни пандемични разходи за запазване на работни места и социални помощи.

При обявяването на кандидатурата си, 42-годишният Сунак заяви, че има опит, който показва, че може да “поправи икономиката, да обедини партията и да постигне резултати за страната”.

В първото си публично изявление след обявяването на резултатите Сунак каза, че страната е изправена пред „дълбоко икономическо предизвикателство“.

Той продължи да обещава да работи за „стабилност и единство“ и добави, че ще превърне в свой „най-голям приоритет“ обединяването на партията и страната.

“На всяко ниво на ръководеното от мен правителство ще има почтеност, професионализъм и отчетност и аз ще работя всеки ден, за да свърша работата си”, каза той в завоалирана критика към Джонсън, принуден да напусне поста си заради скандално премиерство.

Роден в Саутхемптън през 1980 г. в семейството на хиндуистки родители от пенджабски индийски произход, Сунак многократно по време на последната лидерска кампания говореше, че е помагал на майка си, която ръководела аптека, в счетоводството, правейки ведомости за заплати и сметки.

Той има високо образование – учи в елитно платено училище и е последният министър-председател, който е учил политика, философия и икономика в Оксфордския университет, след Дейвид Камерън и предшественика си Тръс.

По време на последната кампания за лидерство той подкрепи създаването на повече селективни гимназии, след като новите бяха забранени от опозиционната Лейбъристка партия, но многократно заяви, че “образованието на световно ниво” трябва да бъде изконно право.

Той ще бъде и първият цветнокож, който ще стане министър-председател на Великобритания. 38-годишният Рави Кумар, член на Консервативната партия, работещ във финансова компания в централния английски град Нотингам, определи назначението като “преломен момент”.

“Израснал съм през 80-те и 90-те години на миналия век и дори не можех да си представя, че през живота ми ще има министър-председател цветнокож… Така че да видя британски индийски лидер е феноменално”, каза той пред Ройтерс.

“Риши има добър пиар, но неспособност да бъде смел и да бъде водител за Брекзит, от какъвто се нуждае Обединеното кралство”, каза един от вътрешните хора на консерваторите, подкрепили Джонсън.

Сега, когато спечели битката за партията и управлението на държавата, Риши Сунак планира данъчна реформа, която да намали данъка върху доходите от 20% на 16% в рамките на пет години. Това би било най-радикалното намаление от 30 години насам. Сунак казва и това, че ще увеличи разходите за отбрана до 2,5% от БВП. Сега те са 2,28%.

Той е решен да ускори строителството на жилища и да попречи на големите строителни компании да монополизират пазара.

Освен това той определи повишаването на цените на хранителните продукти, горивата и енергията, дължащо се на конфликта в Украйна и на икономическата конфронтация между Русия и Запада, като основен проблем в Обединеното кралство в момента (инфлацията нарасна до 10,1 % през юли и може да достигне 13% до края на годината). И се застъпи за по-строги санкции срещу Кремъл.

Въпреки своя имигрантски произход, Риши Сунак се обяви и за ограничаване на броя на приеманите мигранти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели